Het is een opgave om als dirigent vernieuwend te blijven. Maar Teodor Currentzis heeft de oplossing: zet de muziekwereld gewoon helemaal op z’n kop. Met deze missie komt de eigenzinnige dirigent 10 april naar het Amsterdamse Concertgebouw.
TEODOR CURRENTZIS


De Griekse dirigent Teodor Currentzis is inmiddels een fenomeen. Welk stuk hij ook onder handen neemt, hij verrast, prikkelt en provoceert omdat hij klassieke muziek anders benadert dan we gewend zijn. Met zijn ongewone interpretaties en vrije dirigeerstijl zet de jonge Currentzis zich af tegen de ongeschreven regels van de uitvoeringspraktijk en gaat zijn eigen weg. Dit is zijn manier om te laten zien dat het stoffige imago van klassieke muziek niet op waarheid berust. Hij poetst ingesleten conventies weg, keert de klanken binnenstebuiten en wijst ons de kern: energie en emotie. En dat werkt – hij fascineert muziekliefhebbers en de pers van over de hele wereld. ‘Muziek is geen beroep, geen reproductie, maar een missie’, zegt Currentzis, en hij weet velen te bekeren. De dirigent komt zijn missie op 10 april verkondigen in de tempel van de Nederlandse klassieke muziek, het Concertgebouw. Wie het programma van dat concert ziet – Beethovens Zevende symfonie naast de ouverture


uit Le nozze di Figaro en het Zeventiende pianoconcert van Mozart – denkt misschien: die klassiekers ken ik door en door. Maar met Currentzis op de bok zeg je na het luisteren: zo heb ik ze nog niet eerder gehoord. Dit is steevast de reactie op zijn interpretaties met gedurfde tempi, extreme volumes en flink aangezette accenten. Je leunt naar voren bij de fluisterend zachte passages, om vervolgens steil achterover te slaan van de energie-explosies. Dat maakt nieuwsgierig naar Mozarts bruisende ouverture en het intens opgebouwde tweede deel van Beethovens Zevende.
Currentzis brengt muzikale zielsverwanten mee naar het Concertgebouw: het door hem opgerichte orkest -MusicAeterna en pianist Alexander Melnikov – stuk voor stuk echte alleskunners. Het uit Perm afkomstige MusicAeterna speelt een uiteenlopend

Klassieke muziek is tijdloos
repertoire: van barok tot gloednieuw en van symfonisch tot opera, gespeeld op historische én moderne instrumenten. En dat allemaal door één orkest. Ze spelen niet zittend maar staand, wat zowel dynamisch oogt als een energieke klank teweegbrengt. Melnikov staat net als Currentzis bekend om zijn ongewone muzikale keuzes en zijn passie voor de historische uitvoeringspraktijk. Op zijn nieuwste cd bijvoorbeeld, Four Pieces, Four Pianos , speelt hij Schubert, Chopin, Liszt en Stravinsky op vier verschillende piano’s uit de tijd van de vier componisten. Dat hoor je niet iedere dag.
Met zijn missie toont Currentzis aan dat klassieke muziek helemaal niet rigide is, maar juist veranderlijk – een onuitputtelijke bron van inspiratie.
Klassieke muziek is tijdloos, zoals de naam MusicAeterna al zegt. Radicale vernieuwers als Currentzis geven Mozart en Beethoven een duwtje voorwaarts in de tijd en zo klinken hun klassiekers weer als nieuw. Of je het nu eens bent met zijn interpretaties of niet, Currentzis zet je aan het denken en maakt van een concert een gedenkwaardige ervaring. Hij verovert het gebied buiten de grenzen van het gangbare – en zo luister je met heel andere oren naar muziek die je dacht van voor tot achter te kennen.
TEODOR CURRENTZIS
10 APRIL
CONCERTGEBOUW, AMSTERDAM
WWW.CONCERTGEBOUW.NL